Zoeken
  • Dokter C

5 handige tips om je blog hoger in Google te krijgen

Bijgewerkt op: 22 aug. 2020

Wanneer je online schrijft, wil je natuurlijk graag gelezen worden. Je ranking in Google is hier erg belangrijk voor. Maar hoe kom je hoger in Google?


Ik ben zelf gaan zoeken en kwam uit op de volgende 5 handige tips:


Meld je aan bij Bloggers Nederland


Des te meer waardevolle links er naar jouw blog zijn, des te hoger je in de Google zoekresultaten komt. Het vinden van goede en fijne websites die gratis linken naar je blog, zijn zeer lastig te vinden. En als je zo'n site vindt, vragen ze bijna altijd om geld. Bloggers Nederland is een mooie site, opgezet door Esther Roos, die een overzichtelijke site met blogs wil opzetten. Dat is haar heel aardig gelukt.


Bloggers en vloggers kunnen de link van hun pagina gratis aanmelden op de site. Binnen 24 uur krijg je te horen of je er op staat. Bloggers Nederland vraagt of je terug wil linken met logo, maar dit hoeft niet. Het is echter wel verstandig om dit te doen: des te meer blogs naar Bloggers Nederland linken, des te hoger de site in Google komt. Dat heeft een gunstig effect op jouw Google ranking: een site met een hoge relevantie linkt immers naar jou!


Mijn (zakelijke) blog stond binnen 24 uur op Bloggers Nederland. Zorg wel dat je een mooie banner maakt, anders kan je je pagina niet aanmelden. Hieronder zie je een screenshot van mijn bloglink en banner op de main page van Bloggers Nederland.
Meld je aan bij Startpagina


Misschien ken je Startpagina niet eens, maar de websites van Startpagina waren in het begin van het internet-tijdperk heel erg populair en bekend. Bijna iedereen maakte gebruik van startpagina: de sites zijn zeer overzichtelijk, en je kon snel vinden wat je zocht. In de hoogtijdagen van Startpagina was googlen nog niet de norm. Google bestond nog maar net. Veel mensen gebruikten andere zoekmachines, die véel en véel slechter waren dan Google.


Kortom, Startpagina was in de jaren nul een grote speler op het Nederlandse internet. En een aanzienlijk deel van de Nederlanders maakt nog steeds (dagelijks) gebruik van Startpagina. Iets wat ik mee ook niet realiseerde, totdat ik deze tip op een marketing-blog las.


Daarna ben ik meteen met deze tip aan de slag gegaan. Ik heb gezocht naar startpagina's die relevant waren voor mijn bedrijf en nam contact op met de beheerders. Ik mailde met een verzoek om mijn zakelijke pagina op hun startpagina op te laten nemen. Ik kreeg mails terug dat dat kon, maar wel tegen betaling. Dat verraste me enigzins omdat er nergens op Startpagina staat vermeld dat je links kan kopen. Ik heb het wel gedaan en ben er erg tevreden over. Veel van het verkeer voor mijn zakelijke site komt via Startpagina binnen en leidt tot 'klandizie'.Screenshot Apotheek.pagina.nl met linksonder het linkje naar WeekendMeds


Dit betekent overigens niet dat iedereen moet betalen voor een link op Startpagina. In mijn geval, vragen naar een link voor een bedrijf, vind ik het niet zo raar. Voor blogs en sites die niet heel commercieel zijn, verwacht ik niet dat je meteen een voorstel tot betaling krijgt. Het is in ieder geval zeker de moeite waard om te zoeken naar een dochter-pagina die bij jouw blog past, en een verzoek tot opname op de pagina te sturen.


Zorg dat de namen en alt tags van je afbeeldingen op orde zijn


Een tijdje terug kreeg ik de tip van een kennis om aandacht te besteden aan de foto's die ik upload op mijn websites. Het klonk interessant, maar ik begreep niet helemaal wat ze bedoelde. Ze vertelde me dat dit relevant is voor je Google ranking. Je begrijpt dat ze snel mijn interesse had getrokken!


Maar wat het inhield, dat snapte ik nog steeds niet. Gelukkig vond ik een goede blog waar het eenvoudig in uitgelegd staat. Kort samengevat 'moet' je het volgende doen:


Als je een foto uploadt, heeft het vaak een nietszeggende naam met veel cijfers erin, zoals DCIM7890.jpg. Zo gaat ie vervolgens ook je blog in. Maar het blijkt dus enorm de moeite waard te zijn, om deze naam even aan te passen, zodat je foto een naam heeft die relevant is en heeft te maken met het onderwerp van je pagina. Als ik een foto-naam zoals DCIM7890.jpg verander naar blogtips-hoger-in-Google.jpg maak ik meer kans om op deze zoektermen hoger in Google te komen. Het is dus zeker de investering waard, om dit structureel bij al je foto's te doen.


Verder is het zinvol om de 'alt tags' bij iedere foto in te vullen. Google kan natuurlijk niet meteen 'zien' wat er op een foto staat. Met de alt tags kan jij Google vertellen wat er op je foto staat. Ook dit helpt bij je Google ranking. Google weet nu immers dat jij een foto hebt die relevant is voor de tag die je hebt ingevuld!


Leer Linkbuilden


Je zult inmiddels weten dat het verkrijgen van waardevolle backlinks belangrijk is. Maar hoe doe je dat? Het is met de jaren alleen maar moeilijker en moeilijker geworden om 'zomaar' ergens een backlink te krijgen of achter te laten. Wél geloof ik in de kracht van goede content. Als je hele goede content creëert, zullen de links vanzelf volgen. Maar dit duurt lang. En je moet ook niet vergeten om de hele wereld te laten weten, dat jouw prachtig geschreven stuk, ergens staat. Dat kan gelukkig via social media.

Screenshot Blog met 109 Linkbuilding Tips

Maar op het vlak van linkbuilden geloof ik niet dat het nodig is, dat ik het wiel voor je opnieuw ga uitvinden. Ik vond in mijn zoektocht deze waanzinnig goede blog van Bart van der Meer van Klikproces over alle mogelijke manieren om te linkbuilden.


Zorg dat je site snel laadt


Niemand heeft zin om te wachten op een site die lange tijd moet laden. Jij niet, en je lezers al helemaal niet. Zorg er dus voor dat laden niet al te veel tijd kost.


Hoe doe je dat? Met name door ervoor te zorgen dat je foto's niet al te groot zijn. Als jij telkens prachtige foto's met je telefoon of camera neemt en deze direct uploadt, zit je snel aan vele MB's per foto. Veel MB's betekent veel data en dus veel laadtijd. En dat is zonde.


Je kan je foto's met speciale apps of plugins bewerken om te voorkomen dat ze heel groot zijn. Tegelijk blijven je foto's er nog wel mooi uitzien. Dat is een mooie en snelle winst, want het verkleinen van al je foto's, betekent veel sneller laden.


Niet alleen zijn lezers dol op een korte laadtijd, Google is dat ook. Je site kan sneller gecrawld worden ter indexatie en scoort automatisch hoger in het algoritme. Kortom, win-win!


Zelf maak ik gebruik van de website Tinypng.com om mijn foto's te 'verkleinen' en te optimaliseren voor Google. Gebruik je Wordpress? Check dan de plugin Smush.


Volg bovenstaande tips en krijg je blog hoger in Google!


Met het volgen van mijn tips zou je - op den duur - een hogere Google ranking moeten krijgen. Let wel: dit proces gaat langzaam. En met langzaam bedoel ik langzaam. Uit een studie van Ahref blijkt dat de gemiddelde tijd voordat een pagina in de Google top 10 komt, twee jaar kost. De nummer 1 doet er zelfs drie jaar over. Je moet dus echt een hele lange adem hebben en je er niet al te veel op focussen dat je blog heel snel hoger in Google komt. Dat gaat gewoon niet gebeuren. Maar wanhoop niet. Je kan tegenwoordig via social media heel veel aandacht voor je blogs genereren. Die Google ranking komt dan, hopelijk op den duur, 'vanzelf' wel.
235 weergaven0 opmerkingen